Maja Majbäck tog av sig stavarna i målområdet och började ladda inför morgondagens sprint. Hon återupprepade inte sin fars bedrift med att bli Svensk juniormästare i Hallbyspåren. Iallafall inte den första tävlingsdagen. Sprint fanns inte på hans tid inte heller hästvägar. Men uttrycket i hästväg användes då och vi använde det idag. Frida Karlsson krossade i total överlägsenhet allt motstånd. For fram som en uppenbarelse om framtida guld. Vann den äldre juniorklassen med fyra och en halv minut. Maja startade mästerskapet med en sjätte plats.

Vad är länken mellan dåtid och nutid?

Varje kropp som fraktades upp för dessa branta saxbackar innehåller ca 22 000 gener. Dom är en del av DNAt. Generna bär på ett recept för ett protein. Vid replikeringen dubblerar DNA-molekylen i en celldelning. Genetisk information förs vidare från cellgeneration till cellgeneration. Historier skrivs och återupprepas.

För tolv år sedan vann Marcus Hellner juniorcupen här på Hallby, då på den tiden hade Oskar och ja Larry Poromaas vallatips i vallaboxen. Larry blev senare personlig vallare åt Marcus samtidigt som han var vallachef för landslaget. Igår vann hans grabb en hård spurtduell och korades till jubel och applåder. Hans mamma, grabbens mamma alltså, fru till Larry då precis som traditionen bjuder var med på samma OS för exakt tjugo år sedan som den spurtslagne tvåan Pål Jonssons farsa. Han åkte där ifrån självaste Dählie. Gener kan fira stora framgångar.

Ebba Anderssons gener firar stora framsteg på andra sidan jorden samtidigt som lillbrosan sträckte ut vackert i diagonalen när han tog hem den äldre herr klassen. Han uppvisade power och ren åkstyrka. Ni vet det där uttrycket om att släppa alla hästar lösa. Uttryck om hästar är något vi ärvt.

Nu använder ni arbetstidsförkortningen till att uppleva stor sport vid Hallbystugen. Ni som är tjänstemän kan ju bara förlänga lunchen. Det är ju ändå ingen som bryr sig om vad ni gör på dagarna. Idag förvandlas nämnligen Hallbyterrängen till ett kokande coluseum. Banan är brant och tvär. Atleterna ska ner i grytan och upp igen. Bara de starkaste generna tar sig vidare. Finalerna början tolv nollnoll.

Ett alternativ är att följa allt på youtube, leta rätt på länken på hallbysok.se

Ikväll släpper vi en podd om spektaklet, längta efter den.