Det går knappt begripa hur bra 2:05:48 är på ett maraton, men jag ska göra ett försök till att förklara det. Den stenhårde norrmannen Sondre Nordstad Moen är verkligen en löpare av världsklass!

Under Fukuoka Maraton i söndags öppnade Moen första halvan på 1:03:19, men sedan ökade han takten för att skaka av sig den dubbla OS-guldmedaljören Kiprotich samt VM-guldmedaljören Tsegay genom att springa den andra halvan på 1:02:29. Man kan ha i åtanke att det svenska rekordet på en halvmara är  1:02:28, så Moen nära tangerar det på sin avslutningen. Det innebär att han sprang 42,2km och snittade under 3 minuter per kilometer. Dessutom sprang han sista 12km lite snabbare och snittade då 2:55min/km. Landsjön runt på 35:35 kan man säga, efter att första ha sprungit in till piren i Jönköping och tillbaka till kaxholmen i treminuterstempo. Förstår ni hur snabbt det är? Annars får ni testa att ställa löpbandet 20,2 km/h för att känna på farten och se hur länge ni hade klarat av det. Om nu ett löpband ens kommer upp i de hastigheterna.

Hur som helst, efter söndagens bragdlopp innebär det nu att Moen är den första icke-afrikan som sprungit under 2:06 på ett maraton, och han innehar nu det europeiska rekordet på sträckan. Man kan jämföra med storlöpare som Mo Farah som testat på maraton och gjort 2:08:21 som bäst, det är alltså några minuter kvar innan han är nere på Moens tider.

Jag ska vara helt ärlig med att jag hade dålig koll på vem Sondre Nordstad Moen var innan VM i somras då han sprang 5000m. Då visste jag att han var bra, men inget överdrivet unik. Han var snabb liksom, gick inte vidare till final men det hade ingen väntat sig heller. Men under hösten har han radat upp fina resultat, och när han sprang Valencia halvmaraton i oktober på 59:48 blev man lite förvånad ändå. Det var första gången en skandinav sprang under timmen och han satte nordiskt rekord med över 2 minuter. Vilket är enormt mycket på den nivån.

2:05:48 kommer stå sig länge, det är jag  övertygad om. Men har vi sett det sista från norrmannen? Knappast va, han är bara 26 och kommer förmodligen kunna pressa tiderna ytterligare. Det blir spännande och se vad han kan göra på ett OS, eller ett världsmästerskap om han får vara i samma fina form och kan få till ytterligare en fullträff.

 

Avslutar med Uhrboms lilla anekdot då han och Moen tränade och Mo Farah var snäll och tig några varv med dom. Nu är rollerna ombytta och många som Uhrbom skriver, det kommer bli tufft för Sir Mo Farah att hålla norrmannen bakom sig i fortsättningen.