Breaking2

Uppdatering; 2timmar och 25 sekunder lyckades Eliud Kipchoge avverka de 42 kilometerna på. Det kommer inte räknas som nytt världsrekord men han kanske bröt en barriär många trodde var omöjlig. Breaking 2 är inom räckhåll. 

 

Projektet startades 2015 av universitetet i Brighton. De hade som mål att innan 2020 ska en löpare klara den mytomspunna tvåtimmarsgränsen på maratondistansen. För att lyckas med det måste löparna springa varje mil på 28:20, ett snittempo som är innebär 2:50min/km.  Omöjligt säger många, möjligt säger vissa. Andra säger att det bara är ett PR-jippo signerat NIKE, eftersom de har tagit fram en sko som ska vara den ”ultimata” maratonskon som ska användas , och den ska tydligen vara 4% snabbare än tidigare skor. Hur man nu räknar på det.

Tidigt idag görs/gjordes första försöket i projektet ”breaking2” och det kommer genomföras på formel 1 banan Monza i Italien. Alltså en oval rundbana som mäter 2,4 kilometer. Löparna kommer ha en bil framför sig som pace, och under tiden får de drickalagning och service från motorcyklar som åker bredvid. Allt för att få till det perfekta loppet. Med så mycket riggade förutsättningar hade de lika gärna kunnat använda EPO när de ändå var igång.  Hur det än går under loppet kommer det nuvarande världsrekordet på 2:02:57  stå kvar även efter försöket eftersom försöket på Monza inte kommer klassas som ett världsrekord under de förutsättningarna som råder.

Nike har valt ut tre atleter som de tror har de rätta förutsättningarna för att klara av två timmar. Eliud Kipchoge, (vann OS maran), Lelisa Desisa (2 segrar i Boston Marthon) och Zersenay Tadese (världsrekordet på halvmaraton). Försöket beräknas starta 05:45 imorgon. Även om det skriker reklamjippo tycker jag det är intressant. Kan dom så kan fler, två timmar kanske inte är omöjligt med några visar vägen. Det återstår att se. Om 15 år tror jag man skrattar åt tiden precis som man gjorde med den magiska 4-minutersväggen på den engelska milen.

 

Själv springer jag en kvartsmaraton i Värnamo. Det finns ingen magisk drömgräns att nå där men kanske kan jag gå under 34 minuter. Huvudsaken är att få ett bra fartpass inför Göteborgsvarvet som det bara är två veckor kvar till.

 

1 kommentar

  1. Lycka till på loppet! Gott väder för löpning☉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2023 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑