Kvällsrunda i kaxholmen

Jag jagade älg i förrgår. Utan jaktlicens eller jägarexamen. Ni kan väl hålla tyst om detta va? Visserligen hade jag inget vapen med mig förutom mina bara händer, men ändå. Sprang edetrundan baklänges och när jag kom till den långa grusvägen möttes våra blickar. Älgen lika förvånad som jag. Jag slog av på farten och gick sakta framåt. 30 meter ifrån skogens konung. Ska du inte springa snart tänkte jag. Din dumma älg. Grämde mig över att jag inte hade mobilen på mig. Hade tvekat om jag skulle springa med musik i öronen den kvällen, men lämnade telefonen hemma eftersom jag inte hittade några hörlurar. Det hade blivit coola bilder på en livs levande älg. Men samtidigt tänkte jag att det var ganska skönt. Allt ska man inte uppleva genom en kameralins. Att bara stanna till och stirra på älgen var betydligt mer tillfredställande än ett par gillamarkeringar på instagram. Man behöver inte ta kort på precis allting bara för att man kan. Att lägga ner hetsen att fånga bästa bilden gör att man upplever saker på ett helt annat sätt. Man liksom är mer närvarande.

20 meter kvar. Öronen ändrar position. Älgen gjorde sig redo för spurt. Eller attack, jag är ingen älgexpert.
Jag stod still. Tiden stod still. Vinden stod också still och jag kunde nästan höra hur älgen flåsade. Vilken upplevelse. Detta händer inte på en kvällsrunda när man bor i stan. Att springa i kaxholmen är något alldeles extra och det kommer det alltid vara för mig. Plötsligt satte älgen fart. Långsamma älgakliv men det går verkligen undan ändå. Det är mäktiga djur när man ser dom på så nära håll. Grottmänniskan i mig tog över. Jag sprang efter såklart. Nu i efterhand förstår jag hur dumt det måste sett ut men jag kunde inte behärska mig. Älgen sladdade till lite på grusvägen och jag trodde för en sekund att den skulle välta. Tänk vilken grej att springa ihjäl en älg. Faktum är att jag varit nära med ett rådjur en gång, då det fastande i ett staket när jag jagade efter. Men det är en helt annan historia. Jakten fortsatte knappt hundra meter innan jag stannade. Älgen klev över ett dike och gick raka vägen mot familjen rudenstams äppelodlingar. Jönköpings Toscana är ett paradis även för älgar.

Vad har du mött för djur på ett träningspass?

8 kommentarer

  1. Kanske var det den älgen som dödade 40 åringen i Kaxholmen i veckan. Hade älgen horn dvs älgtjur ?

  2. Jag har stött en troligtvis 16taggad tjur engång. Den sköts av den frånlidne Uno Arvidsson någon månad senare. Det var en upplevelse, annars är väl en nonschalant grävling det värsta i träningskläder. I civila kläder så måste ju vargen som slickade mig på halsen ta priset.

  3. Jag såg tre älgar på edevägen i fredags på morgonrundan! Sen har jag blivit jagad av grävlingar på huskvarnaberget, nästan fått en död hjort på mig medans jag åkte rullskidor och blivit omkörd av en grävling släpad bakom en bil.

  4. Vilken härlig löparupplevelse! 🙂

    Tänk att jag aldrig tänkt tanken att springa efter en älg när jag ser en. Det blev liksom ett nytt härligare perspektiv på saken.

  5. En "Elgh" och en "Öhrn" som tränar ihop i Kaxholmen, häftigt!

  6. Har stött på älgar också. Läskigast var en som hoppade ut från en trädgård bakom en häck i pannlampsskenet. Precis framför mig.Snacka om att komma upp i maxpuls rekordsnabbt.

  7. Har stött på älgar också. Läskigast var en som hoppade ut från en trädgård bakom en häck i pannlampsskenet. Precis framför mig.Snacka om att komma upp i maxpuls rekordsnabbt.

  8. Igår kväll i pannlampans sken såg jag fyra st lysande ögon i min backe. Trodde det var rådjuren som jag nästan börjar känna vid det här laget… Men när dom vek av från mig såg jag att det var två rävar. Inte dåligt 2 km från Odenplan:)

Lämna ett svar

© 2024 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑