Att inte dra förhastade slutsatser

Igår gungade återigen skidvärlden. Världens bästa skidåkerska har testats positivt för anabola. Medierna vill inte att vi ska tänka efter, utan istället falla för rubrikerna. Om det så är ”Johaug dopad” eller förminskande ”Läppbalsam fällde Johaug” så vill de att vi ska falla för rubrikerna, få en stark åsikt grundad på några få ord.
 
Vad ska man tro då? Skyldig eller oskyldig? Låt oss ta ett par steg tillbaka och iakta en stund.
 
Här har vi alltså världens bästa kvinnliga skidåkerska. Ingen vill att hon ska vara dopad. I varje fall inte i skandinavien. Men om hon hade kommit från östeuropa, hur hade du reagerat då? Skulle du inte kunnat avfärda läppbalsam-förklaringen som en bortförklaring? Troligtvis vrider du lite på dig och tänker nja, lite skamsen av dina fördomar.
 
Är det första gången längdåkare spenderar hösten på glaciärer i alperna? Alla som åkt skidor på hög höjd och i en solig miljö vet ju att läpparna spricker. Detta måste ju vara ett frekvent förekommande bekymmer för en landslagsläkare för ett skidlandslag. Kanske en småsak, men ändå ett återkommande problem. Att norska landslaget inte behövt hantera detta problemet i alperna under de sista 30 åren känns otroligt.
 
Låt oss vara lite konspiratoriska. Om du inte följer lagen, då vill du säkerligen ha ett bra alibi. Vad är bättre än ett alibi med en bra story underbyggd med fakta. Kanske en bild som styrker storyn. Kanske se till att storyn passar säsongen.
Har någon sett några bilder på Johaugs spruckna läppar? Känns inte doping med läppbalsam lite fjantigt? Passar inte tiden för att få spruckna läppar väldigt väl under glaciärperioden? Hade det varit dopingklassad allergimedicin i Maj? Astmamedicin på vintern?
 
Kanske är det just det som någon vill. Att vi ska se ett par sönderbrända läppar, tycka att bli tagen för doping via läppbalsam är fjantigt och ingen ifrågasätter om behovet av läppbalsam under septemberveckorna på glaciären.
Kanske är det bara konspirationer, vem vet. Hur som så finns fortfarande ämnet på dopinglistan, varning på förpackningen och en läkare som införskaffat medicinen. Vad skulle krävas för att Johaug i detta fallet skulle undvika att få i sig ämnet? Hon vet hur ofta hon blir testad, hon vet att det finns en lista med ämnen, hon borde sett dopingvarningen på förpackningen.
 
Frågetecknen är många. Kanske är det bara en olycklig händelse eller ett fullslipat försök att hitta det perfekta alibit. Vad du än tror, tro inte på allt du läser, inte ens på Holaveden!

11 kommentarer

 1. Och den dagen man börjar ursäkta otillåtna substanser i blodet (oavsett läppbalsam el sårkräm för skavsår), är man ute på djupt vatten. Ska man kunna sätta dit fuskare måste de rena hålla sig på rätt sida om strecket, annars är det ju en omöjlighet att skilja agnarna från vetet.

 2. Väldigt bra skrivet!
  Jag är rejält fördomsfull och hade ej trott på denna storyn om det gällt en ryss eller Österrikare. Nu vet jag ej vad jag ska tro???
  Konspirationsteorin låter logisk. En fundering är dock…. Varför i hela helvete i så fall? Norskorna själva beklagar ju sig hela tiden om att dom dominerar sporten alldeles för mycket redan. Och som Johaug åker på sistone finns väl ingen som tycker att det ser mänskligt ut? Senast jag tyckt så om någons åkning var en tysk som blev spanjor som blev hatad. Om hon ska åka så omänskligt så får det inte finnas något tvivel på att hon är helt ren. Och nu finns det tyvärr just det. Tvivel…

 3. Jag har sett hennes trasiga läppar på tv. Allt är läkarens fel.

 4. Tyvärr känner man ändå lite skadeglädje när detta uppstår efter Norges beteende dom senaste säsongerna, man ska alltid tänja lite på gränserna tex utökade coaching zoner, köpta coaching västar ifrån blåbärsländer och nu senast astmamaskiner som i första hand används för dödligt sjuka människor. Hoppas att man statuerar ett exempel med en rejäl avstängning. Johaug är ansvarig för vad hon stoppar i sig 24/7, 365 dagar om året, runt detta finns inget tvivel.

 5. Håller med Markus Q att hon är ansvarig vad hon stoppar i sig 365 dagar om året men nu var det skottår i år och hon begick misstag bara på en dag alltså håller jag med anonym – hon är oskyldig!

 6. Har sett läpparna och situationen känns extremt olycklig MEN hon måste ändå stängas av. Släpper man ett sånt här fall o låter henne gå fri kommer det bli problem framöver.

 7. Ja det är väl ingen som missat Johaugs läppar. Men det skulle ju självklart vara en del i Oskars konspirationsteori. Det är ju också omöjligt att missa varningstexten på förpackningen . Av en läkare i ett landslag som är extremt ifrågasatt redan. Omöjligt.

 8. Att det är läkarens fel har ju varit klart för mig från början. Frågan är ju om det också är Johaugs fel eller om hon blivit bestulen på sitt rykte för resten av karriären? Så trist i så fall.

 9. Johaug har ju raderat ut intresset för damernas världscup, jag tittade inte på ett enda lopp förra säsongen pga hennes överlägsenhet.

 10. OM hon är ren är det ytterst klantigt!
  Det absolut viktigaste för åkare på Johaugs nivå är att inte bli misstänkta, eller ändå viktigare att inte åka dit, för doping. Att vara så klantig så man bara litar på en läkare är då högst märkligt. Jämför med de resurser de har för t ex vallning?! Hon har nog alltid fler än en som hjälper till med vallningen som i jämförelse med detta är bagateller. Borde inte vara brist på resurser, pengar har både hon och landslaget.
  Som sagt, ytterst klantigt eller så försöker hon dölja något…

 11. Går hon och köper ett läppbalsam själv?
  Vad jag vet om blondiner så handlar dom inte mycket själva, har förbundet köpt in salvan? Var det bara hon som använde det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2024 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑