Imponeras du av löpare som kan springa långt, Scott Jurek, Jonas Buud? I Japan finns det en munkorder som går under smeknamnet maratonmunkarna. Buddistmunkarna visar sin hängivenhet genom att utföra en tusenårig ritual genom att i hundra dagar springa 30-40 km per dag. De får endast stanna för att be och utföra rituella handrörelser. Det är förbjudet att stanna för att vila under löpturen annat än när bönerna ska utföras. Munkarna springer i en bomullsdräkt, halmsandaler och med en kniv runt midjan för att kunna begå självmord(!) om han inte orkar fullfölja 100 dagarsritualen. 100 dagar är instegsloppet så att säga. Dom riktigt troende siktar högre. Under sju år springer de först 7×100 dagar under de första fem åren. Sedan ökas distansen till 60 km under det sjätte året och avslutas med 84 km i hundra dagar det sjunde. Efter kan man tro att dom vilar och äter upp sig….
Nej, då fastar de i 9 dagar utan sömn, mat eller vätska, sittandes övervakade av två munkbröder. Ursprungligen fastades det i 10 dagar men ytterst få överlevde så man kortade ner det till 9. 2 munkar har dött av förruttnelse under fastan i modern tid och sedan 1885 har 46 st klarat att genomföra 1000 dagar.
 
Vissa har tillgivenhet till löpning, har du det?
 
Faktan är tagen från boken ”Löpning – en världshistoria”, jag tänkte återkomma med en bokrecension senare när jag läst ut den.