Backa Rasmus Ax

Ni vet känslan av att göra sitt livs lopp? Känslan av att lyckas. Att prestera. Den känslan kände Rasmus Ax i söndags, sen blev han diskad. Tänk er själva att staka de där nio milen för att sen bli diskad. Vad meninglöst. Mycket slit förgäves på nåt sätt. Alla som åkt loppet vet hur man mår i mora. Man är inte så sugen på att tackla motgångar när man väl gått i mål. Anledningen till diskningen känns något diffus. Vasaloppet hade lovat fri gata för elitdamerna inför målgång men lyckades inte hålla det då det kom 20 hungriga herrar samtidigt. Dela upp det på 5 spår så förstår ni att det blir tight. En stackars funktionär fick uppgiften att dela på damer och herrar 200 meter innan mål. Till sin hjälp hade hen en reflexväst, visselpipa och en skylt storlek mindre TV-apparat. Om Vasaloppet verkligen hade lovat damerna eget spår borde man lagt manken till för att verkligen få det att fungera. Inte bara lita på en funktionär och en handskriven skylt 200 meter innan mål. Ramsus Ax fick ta skiten för att det inte funkade eftersom han vinglade till framför Britta. Helt felaktikt diskad enligt mig, men nu är det som det är. Tråkigt för Ax eftersom han hängts ut i varenda dagstidning som nån slags kvinnnohatare. Men man lär sig av sina misstag. Med största sannolikhet sitter en hel arbetsgrupp i detta nu och jobbar fram en plan inför nästa års lopp. I den arbetsgruppen hade jag lätt kunnat ingå. Diskutera fram att elitdamerna startar 20 minuter före herrarna, det tar högs fem minuter sen kan man fika av resten av året. 

Funktionären som försöker dela på damer/herrar. Hur kan dom på allvar trott att detta skulle fungera? I detta skedet av loppet är man motsatsen till pigg och snabbtänkt. Alla som åkt loppet vet att det kan vara rätt mosigt i skallen sista biten. Spurtar man dessutom om att bli top 100 är det lätt att missa en liten lapp på en pinne. 

 
För egen del fick jag faktiskt en rätt behaglig resa ner till mora. Eller behaglig och behaglig, det finns ju grader i helvetet liksom, men utan tvekan det bästa året för min del. Den sedvanliga klubban kom aldrig riktigt utan jag kunde trycka på och jaga placeringar hela vägen till mora. Även för min del blev det ordentlig körning efter eldris och in till mål. Det kändes som vi i klungan jagade en pallplats än en plats runt 1700 som det faktiskt gällde. I springbackarna innan moraparken satte jag in stöten och i Auklandbron gick jag om ytterligare ett par placeringar. Sen stampade jag plattan i botten och körde fullt blås hela målrakan och lyckades plocka ett par trötta gubbar och kanske nån dam. (Magnus Edgren) Härlig känsla att svisha förbi åkare efter åkare så när väl mållinjen närmade sig fick jag feeling och slängde upp höger ben precis som jag gjorde på kortvasan förra helgen. Denna gången bar inte benen på samma sätt och sekunden senare låg jag som en padda framför fotograferna samtidigt som jag blev påkörd bakifrån. Men vad gjorde det, jag var ju i mora.
I jakten på Elgh fanns inget att göra. Robban kämpade tappert och var närmast, men nära skjuter ingen elgh som ordspråket lyder. Nytt försök nästa år. Då ska jag passa på att åka lite rullskidor under hösten till skillnad mot i år, samt dra kopiöst mycket skierg. Är det något jag lärt mig efter fyra turer mellan sälen och mora så är det att det är väldigt mycket stakning. Eller rättare sagt bara stakning. Och alla stakar bra, till och med dom som stakar fult stakar bra. Pelle Rudenstam lovade under vallningsproceduren på lördagskvällen att fästvallan skulle lämnas hemma om två år, dvs 2018. Vi var några stycken som nickade instämmande och kände att det låg en viss seriös ton i det hela och ska det funka är det nog bäst att börja träna för det redan nu. Men först ska vi springa under 32 på milen. /AÖ
 

So far so good. Men sekunden senare låg jag på rygg. Åkaren bakom i blått dundrade in i mig i full fart och blev orimligt sur.  
 
 
 
 

10 kommentarer

  1. Simon Solsjös patenterade målgångsgest?

  2. Trevligt att språkas vid i Risberg, bra kört! Otroligt feg tävlingsjury ang Ax, Britta kunde inte ens täppa luckan bakom Ax upploppet, hon hade aldrig kunnat vinna ändå.

  3. Rallarloppet i helgen…?

  4. Haha! Det syns nästan på målgångsfilmen att han blir sur. Surast i Mora?

  5. Ax blev diskad för en annan sak ca 1 km före mål, kolla efter 4.16 i åktid på Svt play men den diskningen är lika korkad.

  6. Han lyfter iofs vänster ben så du är fri?

  7. Jag insåg först dagarna efter att åkaren som slängde sig efter linjen var du. Bra kört, mina krafter försvann tidigare. Låg i rygg för länge på din bloggkollega. Han som är hemsk att möta på mittfältet (slutar aldrig springa).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2024 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑