Gästinlägg – Rainer Scholz om väder

Allting har en baksida


Kollade nyss vädret på yr.no för vår trakt – bara röda siffror i långtidsprognosen, alltså plusgrader, kanske någon minusgrad på natten ibland. Nu vill jag inte ta ut något i förskott, det är ju bara i början av februari men var de här två veckorna med snö och kyla årets vinter? T o m de där veckorna kom ju som en överraskning som ingen hade räknat med. Läste här på bloggen att nu håller Vättern på att lägga sig eftersom den ryker. Jag vill vara snäll och skyller den naiva tron på oerfarenhet och ungdomlig ålder. Den ryker tre gånger och sen lägger den sig har även jag hört men det är en myt. För det första ligger den ju redan där och för det andra behövs det riktig köld en längre period än två veckor. De som har varit med kan bekräfta detta. När Vättern har varit isbelagd så händer det mycket sällan i januari utan först i februari eller t o m i mars men en fin vinter kan även betyder en isfri Vättern, vi vill ju bara ha snö och lagom med kyla. Tyvärr riktar sig vädret inte efter vad jag tycker – det har det sällan gjort. Var vintern 1985 bättre än den här? De unga minns inget av den, kanske har de hört talas om den, de lite äldre säger kanske ”ja just det”, de som är runt 60 minns den med glädje och fasa medan de riktigt gamla kommer inte ihåg. En sådan vinter har ju den baksidan att det aldrig blir vår. Jag minns det ur huvudet men kan även titta efter i gamla dagböcker.  

Några notiser ur dagboken från 1985:


4 januari; Oskarshamn 1 m snö i natt.

– 8 februari; temperaturen är för mycket för Vättern som är isbelagd

– 28 februari; medeltemparatur för Jönköping i februari minus 11 mot normal minus 3,7. 

– 10 april; 10 minus på morgonen, skidtur på en mosse nära Tenhult, härligt vinterväder. 

– 30 april; 30 cm nysnö på höglandet


Jag minns det mesta av det där. Det året var enda gången vi sprang runt Landsjön när den var helt isbelagd, det var den 28 april. Allt valborgsmässofirandet ställdes in, sjöarna gick upp i början av maj utom Vättern som gjorde det redan i slutet på april. Jag åkte 75 mil på skidor men prioriterade löpningen trots allt fast just det året blev det väldigt dåligt. En sådan vår kan gå en på nerverna, milt utryckt.

Så fort som snön försvann i år gjorde den aldrig förr, för det mesta dröjde det till första april. Sen fanns det ju ännu värre vintrar, man har ju hört om de så kallade krigsvintrarna, tur att man inte var med då! Hur det än är, så finns det alltid något som är värre eller också bättre för den delen, åtminstone känns det så. Hur duktiga ni är så var Uffe Mattsson bättre! Ojdå nu kom jag bort från temat men vi var ju nästan klara. Döm själva om det var bättre förr med kalla vintrar jämfört med nutiden då västvinden för med sig ljumma fläktar. Vädret är tyvärr ingen önskekonsert, vi har inget val, det är bara att anpassa sig och man måste göra det bästa av det hela. Nu tar jag bilen ner till Rocksjön och springer några varv där, t o m solen bländar, det finns risk att jag bränner mig, allting har en baksida.

 

1 kommentar

  1. Kul, Rainer påminner om en ung valross !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2023 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑