Nu är det lätt att gå in i ett mellanstadie. En mellanmjölk. Neka istället för agera. Soffan framför mörkret och svetten. Det är nu vi måste knyta näven. Stega ut i det kalla och övervinna oss själva. 
 
Här följer mina topp 10 bästa tips för att vinna kampen mot sig själv. Fullständigt ovetenskapliga och totalt subjektiva:
 
1. Köp en grillad kyckling och potatissallad på väg hem från jobbet. Lukta på den. Sätt sedan på rullskidorna eller löparskorna och kör en timme. Motivationen höjs 200 procent av blotta tanken att få slita köttet i stycken och föda en svulten och späkad kropp efteråt. 
 
2. Se det som en kamp att vinna. En kamp du inte kan förlora. Eller jo, om du stannar inne. När Moder Natur bjuder upp med blåst och regn. Svara med att le och anta utmaningen. Se det som en kamp mot en yttre motståndare. Inte mot dina egna demoner.
 
3. SkiErg. För dig som inte vill möta Moder Natur. Det finns inga ursäkter längre. 
 
4. Se in i framtiden och bakåt. När motvinden piskar: Se det som ett av de där passen som tog dig till målet. Tänk på Karin Boyes bevingade ord: ”Nog finns det mål och mening i vår färd, men det är resan som är mödan värd.”
 
5. Inse att det inte finns genvägar. Bara inse det. I ett av dom föregående inläggen kunde ni läsa om Mikael Ekvalls träning inför maran i Frankfurt. En träning som för övrigt ledde till den femte snabbaste svenska tiden någonsin. Några konstigheter? Nej. Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet. 

 
6. På tal om löpning så finns det gott om tävlingar på andra sidan Lidingöloppet. Tävling är kul. Det skiter jag i. 
 
7. Testlopp mot dig själv. Vi har alla den där rundan eller tiden att slå. Vissa tider är så starkt förknippade med en specifik runda att det går att rabbla dem mitt i natten baklänges. Hösten är tiden för dessa tider att ryka. Så är det bara. Att persa är kul. Det skiter jag i. 
 
8. Men kan allt vara kul? Nej. Eller ja, jo, visst. Alla håller väl inte med. Jag skriver nog oftare om de negativa sidorna med konditionsidrott än de positiva vilket ger en lite skev bild. Givetvis är de positiva effekterna både själsligt och kroppsligt i majoritet. Annars hade det varit fullständigt obegripligt att hålla på med det här. Men nytta och nöje är inte samma sak alltid. Prova skidgång så får ni se. Poängen här är väl att bara acceptera. Att vara stark är kul. Därmed blir också skidgång roligt. (Eller?)
 
9. ”Varje gång du når över 90 procent av din maxpuls instagramar någon ut en fejkad träningsbild.” Gammalt ordspråk. Det perfekta träningslivet finns inte. Inte ens på Instagram.
 
10. Läs Holaveden. Du är aldrig ensam!