Under julledigheten har jag läst ut Vasalopps tian ifrån 2001 Björn Ferrys bok Ferry Tales. Den är i dagboksformat och handlar om sista säsongen som skidskytt i världstoppen och att göra sitt fjärde och sista OS. Det är lätt att gilla Björns lätta och öppenhjärtliga personlighet. Han skriver på samma sätt och han skriver bra. Det är en enkel och bra bok om en helt pengafixerad man som är som besatt av sitt varumärke sina aktieplaceringar och framtida tillväxt av massa i sitt nyköpta skogsplantage. Jag ser inget konstigt i det utan tordes vara fullt naturligt för en nybliven familjefar i 35års åldern som precis ska avsluta sitt levebröd och ge sig i kast med en något okänd framtid som föredetting. Pengahoror är vi allihopa vare sig vi vill erkänna det eller ej. 

 

 

Skvallerbytta?

Anmärkningsvärt är att Björn fick en hel del publicitet efter att han inför OS i Vancouver 2010 kastade ut all mjölmat och halvfabrikat och började äta riktig mat. Vann OS guld och gav ut en LCHF kokbok mitt under den fanatiska LCHF trenden. Den gav säkert både värdefull publicitet och en påse pengar till kontot. Inför sista säsongen tycks det mesta av det inte vara aktuellt längre då det är mycket gröt och ris samt en ljus fralla där och uppvärmd spagetti & köttfärssås där. Jag ser det däremot inte som ett hycklande utan ser det naturliga i det. Jag vet LCHFs fördelar men det är ingen rolig diet i långa loppet. Sedan har jag hört några åsikter om att han med denna boken försöker tjäna en hacka genom att agera skvallerkärring. När man skriver dagbokstexter öppenhjärtligt handlar det mycket reflektioner och iakttagelser. Jag tycker han håller sig på en bra nivå ändå och man får tänka på att han är en bra affärsman och vet hur man får rubriker. Tycker inte han går över gränsen när han t ex säger att Hellner och Kalla har väldigt bra gener för tankeverksamheten är inget vidare. Dom borde sikta in sig på att åka skidor så länge som möjligt.

 

 

Sveriges bäst tränade?

Att Ferry har något speciellt innanför bröstkorgen är det ingen tvekan om. Skidskyttar har många gånger visat sig hålla god klass även mot längdskidåkarna. De rosa slidväggarnas konung Fredrik Lindström visade det allra senast när han vann fristilsloppet i Bruksvallarna. Allsidheten hos Ferry är riktigt imponerande med löpresultatet 31.49 på 10 000m bana och 3×3 bänkpress på 100kg. Tror inte det är många längdåkare som mäter sig med dom resultaten. Tror Ferry ligger bra till i diskutionen vem som är sveriges mest vältränade idrottsman.