Skidor del 2: Spannet

Eftersom vi har kommit fram till att friktionen är det som är helt avgörande för dina skidor ska vi nu titta närmare på hur spannet på olika sätt påverkar friktionen. Spannet distribuerar din vikt över belaget och ner i snön. Hur man vill att denna kraftdistribution beror på hur flera saker, så som snö/is-kristallernas hårdhet, hur väl kristallerna håller ihop och hur mycket väta det är i snön.
 
Formeln för torr friktion:
Ft = Fn (μa+ μp)
 
Ft = Friktionskraft
Fn = Kraften som din kroppsvikt lägger på skidorna
μa = Hårdheten i spåret / Hårdheten på snökristallen
μp = Strukturen på belaget som skär ner i snön / Arean av belaget som ligger mot snön
 
Ur formeln kan vi se att μa kan ses som en konstant då båda ingående värderna ofta följs åt utom i vissa speciella fören t.ex. vid väldigt sockriga spår. Men μp är mer intressant och visar att ju mer area som kan bära kraften och en yta med fin ytfinhet utan spetsiga former borde ge ett bra glid. Ytan som verkligen bär upp vikten är väldigt liten då endast topparna på belaget ligger mot snön. Men sällan åker vi skidor i enbart torr friktion, som bara inträffar vid kallare än -10 och kallare.
 
Vid varmare före måste ytenergin mellan skidorna och vattenhinnan tas med in i bilden också. Denna energi är inte direkt påverkad av kraften skidan trycks ner med utan beror på radien på anläggningspunkterna mellan belag och snö samt ytenergin för belag och vatten.  Därmed motsäger denna formel vad vi lärde oss i formeln för torr friktion.
 
Utifrån detta kan vi nu välja spann efter föret. Kortfattat kan man säga att om det är kallt så vill man ha ett par skidor som distribuerar ut din vikt på hela belaget och strukturen ska inte ha vassa toppar som skär ner i snön. Dessa skidor är ofta ganska styva vid topparna när dom är sammanpressade. Är det blött och isigt så vill du ha ett par skidor som lägger all din vikt på en mindre del av belaget och med en grövre struktur där anläggningspunkterna får ta en högre kraft. Dessa skidor öppnar sig ofta i spetsarna när de sammanpressas eller känns mjuka i spetsarna.
 
Kom ihåg, ju bättre koll Du har på spannen på dina skidor desto snabbare blir dom!
 
 
 
 
 

1 kommentar

  1. Snygg bild!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2023 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑