Landsjön runt – 43:47 och en slagen legend.

En gång är ingen gång. 
Två gånger är en slump. 
 
Tre gånger är tradition.
 
Traditioner bryter man aldrig. 
 
 

Min tredje start i det härliga Landsjön Runt kunde inte slutat bättre. Loppet som sker på absoluta hemmplan slår aldrig fel. Det är soligt, det är vår i luften och Niklas Wikner springer runt på 44-45 minuter. Så även i år. Jag hade ett personbästa på 48 minuter och visst var jag sugen på att slå till det på käften… 
Starten gick och planen var att hålla sig kall till Säby Gård, där man köper stans finaste kött att lägga på grillen i sommar. Hamnade i en klunga med Adam, Robban, Wikner och Madeleine Larsson. Vi höll ganska skapligt tempo tycker jag.
Första 3km klockades av på 10:45 och benen kändes relativt pigga. ¨Stick inte iväg i backarna nu¨  – var det enda jag tänkte på. I backarna går istället Robban ¨The Slugger¨ Davidsson fram som en keneyan och skaffar sig en rejäl lucka. Han ser otroligt stark ut och jag tappar hoppet något. Ut på platten vid Caféet stå Palle och skriker. Jag tappar här ryggen på legenden Wikner, och även Madde har stuckit iväg. Adam ligger fortfarande som en kloss i ryggen. Jag känner mig pigg i skallen och Palle skriker halsen av sig. Detta är min taktik tänker jag hela tiden, ta det piano till drättinge. Adam får släppa strax innan vattnet. Palle cyklar fram och tillbaka. Berättar detaljerat hur The Slugger ser ut i facet. Hur min blick är för låg och hur jag ska räta på min dåliga hållning för att öka effektiviteten i löpsteget. Tittade jag bakåt vid något tillfälle blev han vansinnig. På sin höjd hade nog The slugger 45-50 sekunder på mig men nu börjar jag sakta men säkert se ryggen på honom. Klockar av 10km på 36:11 vilket innebär nytt personbästa på den distansen. Nu börjar jag inse att det kan bli en bra tid om jag håller ihop avslutningen. Får lite vatten av Ambjörn när jag svänger vid tvätten och tittar på hur långt jag har upp till nästa rygg. Det är en bra bit upp till Wikner och Madeleine inser jag. Palle har nu fått sällskap av Peter Nilsson på rullskidor och tillsammans åker de upp och ner mellan mig och slugger-robban. Vid en vända kommer Palle helt lyrisk. ¨HAN ÄR STUM, KÖR NU, HAN ÄR STUM!!!¨ Palle är galen. Detta var ju planen, att avsluta starkt. Nu är det fight. Wikner och Madde springer jag om. Palle skriker för full hals att; ¨DU TAR LEGENDEN, DU TAR LEGENDEN!!!¨ Klassiskt citat som jag önskar filmades. Har ni inte koll på de lokala statistiklistorna kan jag berätta att Wikner vunnit Landsjön Runt 13 gånger. Då blir man en legend. 
Siktet ställs nu in på Robbans rygg. Vid den lilla parkeringen strax innan man når kanten av Vistavallens B-plan går jag upp i rygg och ganska enkelt förbi. Slugger-robban var verkligen stum. Det var inget krut kvar i den grabben. 
Där framme springer Oskar ser jag. Honom har jag inte sett sedan första kilometern ut från starten. Jag behåller farten uppe från avställandet av Robban och forsätter att ta in på Oskar. När man svänger in på Vistavallen går jag upp i rygg på Oskar och tokspringer. Klockan visar 2:06 tempo så fort går det. 20 meter kvar till mål går jag om och han blir slagen med endast 1 sekund, precis som lidingö-perset. Oups #slagenavenestet
 
Sista 2,3km gick på 7:35 vilket innebär 3:18min/km. Detta resulterade i att jag plockade 5 placeringar sista 1500 meterna och för första gången i mitt liv lyckades jag med ett taktiskt och smart lopp. Nytt pers med över 4 minuter också. Blir svårt att göra om till nästa år.
 
Största tacket går till Johan Palmér – vilken eldsjäl! Det ska tillägas att det var inte bara mig han skrek på, utan 5-6 andra också. Helt underbart!
 

Bilder kommer under veckan. Under tiden, läs Robban ¨the slugger¨ Davidssons tankar kring loppet och stumma ben; http://amatorerna.wordpress.com/2014/04/27/bakom-varje-siffra-star-en-nedbruten-sjal-landsjon-runt-2014/ 
 
/aö
 
 

6 kommentarer

 1. Niklas Solsjö

  2014-04-29 at 6:45 f m

  Vilken härlig läsning till morgonkaffet 🙂 Både här och hos Amatörerna! Bra jobbat!

 2. ¨DU TAR LEGENDEN, DU TAR LEGENDEN!!!¨ Mer episkt än så blir det inte! Underbar läsning som alltid!

 3. Grymt starkt Arvid! Måste varit värsta spurten genom tiderna i Landsjön runt.
  Blir spännande i Eksjö 😉

 4. Mäkta imponerande lopp, vilket upplägg! Jag hade tur som klarade mig..

 5. Niklas Solsjö

  2014-05-02 at 12:06 f m

  Viared Rollerski Classic nästa helg i Borås. Hela Team Solsjö så det blir en härlig fajt mot brandmannen och snickarn 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2024 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑