Ännu ett gästinlägg denna veckan. Denna gången från Thor-Björn Lund. Mest känd som vallar-Thor-Björn kanske. Min farsa och som det gamla ordspråket säger ”Du skaffar dig inte bara barn, utan även någon att valla åt” har gjort att han förädlat konsten och ofta leverar snabba skidor som legat till grund för många bra resultat för alla oss tre.
 

Efter att ha följt väderprognoserna inför Vasaloppsveckan, så får man många reflektioner. Det är ju inte som förr i tiden då man t.ex. åkte ett lopp, nu är det ju lopp varje dag under denna vecka. Olika startplatser men mål i Mora, alla ska ju få möjlighet att passera portalen med den berömda texten ” i fädrens spår för framtids segrar”. Visst betyder detta mycket för Dalabygden, men även en möjlighet för alla skidintresserade att få möjlighet till ett skidlopp lagom för ”mig”, långt eller längre, dam eller herr, gemensam eller individuell prestation. Har flera gånger sett målgångar i Mora, då mörkret fallit och målområdet varit upplyst av strålkastare och sista milen från Eldris kantad av stämningsfullt brinnande marschaller. Målgång med sträckta armar i luften, ett Yees vid passage under portalen, för att en stund senare bytas ut mot tårade kinder, av glädje eller trötthet, svåra att hålla tillbaka vid mötet med bekanta efter en lång jobbig dag i skidspåren. Det kanske är det som gör Vasaloppen så stora, alla är nöjda av att ha klarat av det och fått uppleva det.

Många bäckar små blir till en stor å – ett uttryck som i år stämmer väl in på arrangemanget och som ställt till det för arrangören. I veckan har jag varit ledig, för att följa min dotter under Öppet Spår och för att valla skidor, kul men man känner av den nervositet som Vasaloppsveckan innehåller, väderprognoser följs under några veckor, burk/klister/plus/minus/snö/regn/sol/mulet, ja det är många tankar som far runt under dessa dagar. Brukar alltid få en återkoppling på vallningen och när de första Sms:en  plingar in med positiva omdömen känner man en stor glädje och lättnad.  En liten tanke som kommer upp när man jobbar med alla skidparen, viken satsning många gör just för detta tillfälle. Ungefär som en lång besparing för att kunna göra sin årliga ”semesterresa”.

 

Det är väl ”bäckar små” som vi behöver ta med oss, värdesätta, och som skapar en större ”å” för oss människor, oavsett om det är skidåkning vi tänker på. Det är väl de små sakerna som gör att vi kommer vidare, tänkvärda, minnesrika och ibland annorlunda ögonblick. Många har säkert många exempel på detta, speciellt inom idrotten och väl så aktuellt inför helgens Vasalopp. Att ta varje kilometer och kontroll som ett delmål mot ett betydligt större mål, portalen i Mora!

 

Lycka till på söndag!

Thor-Björn