Långloppen har vaknat till liv även denna vinter och med långloppen kommer motionärer, elitmotionärer, nybörjare, veteraner och storviltsjägarna (klassikern-klientelet som vill åt dom fyra stora). Likt vilken annan stor folkvandring som helst, så kommer med den en svans. En svans av människor, företag, organisationer eller mer virtuella påhitt som bloggar (självironi) som ser sitt rättfärdigande eller möjlighet med just denna folkvandring.
Något som utmärker just långloppsfolkvandringen är att stor tilltro sätts till vallor, vallning och dess påverkan på resultatet. På något sätt liknar det lite en religion. Fascinerande är att betrakta de stora försäljningstälten kring Vasaloppet och dess besökare. Det kan räcka med ett rykte om en kall morgon för att rånarluvor från en för-buffs-tid ska gå åt som öl på en rockfestival. Att träningskompensera med valla bruka också vara ett ofta förkommande företeelse. Detta kan liknas lite med nattvarden, då man ber om syndernas förlåtelse. Men inte ens kyrkans förlåtelse kan ibland skydda mot lagens långa arm och på samma sätt som den dyraste fluorvalla inte kan hjälpa dig när dina magmuskler krampar i Oxbergsbackarna för att du skippade några minuters magstyrka på gymmet för att hinna hem från gymmet till Sveriges mästerkock. Sunt förnuft, källkritik och konservatism kommer skänka dig både rikedom och framgång även efter ett besök i tälten kring Vasaloppsstarten.
Så jag tänkte att vi slår hål på några myter kring vallning!
- ”Dyrare skidor är snabbare” – Visst är det skönare att åka med ett par lättare skidor. Dyrare skidor har ofta ett lite högre spann OM skidan är väl utmätt för dig. Det viktiga är inte vilken design skidan har, utan hur väl spannet är anpassat till din vikt och att du inte har ett för lågt spann.
- ”Du ska använda ett vallamärke och lära dig det” – Inget vallamärke har bäst vallor i alla fören! Plocka russinen ur kakan.
- ”Du måste grundparafinera dina skidor 10 gånger” – Nej. Använd ett lila eller blått parafin och lägg på två gånger och värm varje lager två gånger.
- ”Fluorpulver är alltid snabbare” – Pulver kan göra stor skillnad i VISSA förhållanden. Använd inte pulver om det är -5 eller kallare. Och använd inte pulver om du inte har full koll på dina spann och fästvallningen. Kring nollgradigt och i blöta förhållanden kan det dock göra underverk. Om du ska köpa pulver så välj säkra kort som t.ex. Swix FC8x som funnits sen 80-talet då Wassberg på VM i Oberstorf inte ville tävla på den nya vallan och där med skänkte några medaljer till Italienarna.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.