Den utbredda skidkonservatismen

Det var bättre förr! På något sätt känns det som skidåkningens slogan. Okej, vi har fått sprint och idag höjer inte så många på ögonbrynen om någon tävlar ovallat. Men inget av det är ju särskilt nytt, sprint har ju funnits sen 90-talet och David Rudenstam stakade runt zontävlingar på 90-talets konstsnöspår i IKHP. Äppellådorna måste gjort honom stark i unga år.
Även jag var något konservativ i mitt val av utrustning och kläder under min tidiga karriär.
Utveckling inom skidsporten sker mer i kommersialiseringens tecken än i själva sportens utveckling. Nya färgglada träningsklädskollektioner avlöser varandra, nya designer på skidorna var och vartannat år och tv-sända långlopp runt om i Europa. Visst är detta bra, men vad jag efterlyser är den tekniska utvecklingen som skänker mervärde till sporten!
 
Se på systeridrotten orientering. För massor med år sedan kom elektroniska stämplingssystem som möjliggjorde och uppmuntrade till analyser i oändligheten av tävlingar. Där vägval, löpkapacitet oh orienteringsteknik helt plötsligt fick siffror. På senare år har även GPS börjat användas och vips så var orienteringen en helt OK TV-sport. Liknande system används idag även inom skidåkningen men bara på större tävlingar och med betydligt färre möjligheter till analys.
Vem skulle inte vilja sitta hemma efter ett lopp och spela det i repris för att se exakt var man drar ifrån eller tappar på konkurrenterna?!? Skulle du inte vilja kunna ta reda på om du inte hade lite bättre glid än din konkurrent?
 
Så varför kan orienterarna utveckla sin idrott mer tekniskt än vad skidåkarna? Är det för att dom har rutiga kortärmade skjortor, 3/4-byxor och löpskor som standarduniform vid sidan av nylonkläderna? Är det kanske fler nördar inom orienteringen?

Det kanske vore dags för skidresultat.se att tillhandahålla möjligheten att ladda upp GPX-filer från tävlingar för att kunna spela upp loppet i efterhand mot konkurrenterna.
 
Låt nördarna hjälpa skidåkningen att ta nästa steg! Här är en som har börjat!

1 kommentar

  1. Många bra poänger har du, det känns som att skidsporten ligger långt efter orienteringen vad gäller teknikutvecklingen! Det var precis det som jag tyckte också när jag beslöt att starta skidresultat.se för 5 år sedan (helt ideellt bör tilläggas, annonsintäkterna jag får in täcker nätt och jämnt driftskostnaderna).

    Din idé om gpx-filer är riktigt bra, det ska jag absolut kika på inför nästa säsong! Hör av dig till mig är du snäll, kanske kan vi kläcka fler bra och utvecklande idéer! /Johan Nyman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2024 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑