Stråkenloppet 2019 – Den äldre, den yngre och jag

HÄR SKULLE DET VARIT EN BILD MEN JAG HADE ANNAT FÖR MIG ÄN ATT FOTA.

Vad? Stråkenloppet 2019, 40 km långlopp seedningsgrundande för Vasaloppet.
Var? Mullsjö, MSOK-stugan. Det korta alternativet, 10 varv a´ 4 km.
När? Söndag 20 januari, 11.00.
Skidor? Mina gamla Fischer
Valla? Nåt rött och nåt blått som glid. Inget i fästzonen.
Väder? MÄKTIGT! -4 i starten, vindstilla. Betongspår.

Berättelsen:

Vaknade i soffan och studsade inte upp precis. Sover i soffan på grund av att min sänghalva just nu ockuperas av mina barn. Det blir lugnast så. Det blev en tallrik havergrynsgröt och två väldigt vältajmade ägg. Svart kaffe. 8.30 uppenbarade sig Alex Ladestams skugga genom Bunndalen och vi sammanstrålade i min bil och gav oss av mot Mullsjö. Vi var båda av uppfattningen att vi skulle åka med blanka skidor denna dag. Dels på grund av lite rapporter från initierade källor. Dels på grund av magkänsla. Det fick bli som det blev.

Anlände runt 90 minuter före startskottet och hann i godan ro hämta ut nummerlapp och reka delar av banan. Vi hittade en backe som vi ansåg vara ganska brant men lät oss inte skrämmas. Jag förstod dock av blotta åsynen av backen att det skulle bli några ganska tuffa varv mot slutet av loppet.

Starten gick och det kändes fint ut på de flacka partierna. Bra tryck i grejerna. Lyckades undgå en smäll efter dryga kilometern och när första rejäla utförskörningen var avklarad kunde man andas ut en stund. Första klättringen av 20 (två rejäla backar per varv) avklarades med bravur och jag hittade fin rytm. Trots avsaknad av skidträning kändes det som att grejerna var på plats. Det var glädje i åkningen.

Visste i bakhuvudet att det skulle bli rejält jobbigt sista halvan så första halvan gick mycket ut på att hitta en bra marschfart och att inte hetsköra. Tycker det lyckades. Hittade bra klungor, vi hjälptes åt och vips hade jag kontakt med ett bekant ansikte. Eller ansiktet såg jag aldrig, men skägget skvallrade om att det var Edgren den yngre, och lite längre fram kunde vi skymta Edgren den äldre. Edgren den yngre fick då fart och var snart i kapp den äldre, liksom jag. Den yngre stack, men jag och den äldre kamperade ihop under stora delar av loppet efter det.

Det var nånstans runt 400 startande så det var sällan man var ensam. uppförskörningarna blev trängre och trängre. Och jobbigare och jobbigare. På varv 8 av 10 fick jag släppa den äldre uppför. Det tog totalt tvärstopp i armarna. Det var som att trycka på stoppknappen och den sista milen var nog inte vacker. Existentiella funderingar dök upp som så många gånger förr. Skymtade den äldre många gånger men fick inte kontakt, inte med nån. När den sista stigningen var avklarad försökte jag så ösa sista 2 kilometerna och fick nog till en hyfsad avslutning och gick i mål på 2.16. 26 minuter efter täten. Helt okej ändå.

Den yngre Edgren var fenomenal, 2.13 och ett styrkebesked. Den äldre väntar jag med att göra upp på riktigt med nån månad. Vi brukar ses i Risberg. Alex Ladestam bröt staven på varv 1 och fick en mjukmjuk skapelse i hand men krigade ändå sig i mål strax under 2.30. Starkt!

Att tävla är det bästa. Få saker får ut så mycket gott av mig! I helgen åker jag till Sälen och samlar mil. Kommer även att spendera minst ett pass per dag i bastun med en eller två kalla Eriksberg. Vasaloppet känns helt plötsligt inte så avlägset. Tänk om man inte hade det att se fram emot under oxveckorna…

/RD

3 kommentarer

  1. Bra sparring i spåret som vanligt! Den blå dräkten känner jag igen. När ska vi ”göra upp” nästa gång? Västgötaloppet? Då blir det hårt, för mycket backar….Den yngre är ofta stark i början på säsongen för att sedan inte orka när det gäller😂.

    • Ja det var viktigt! Västgötaloppet låter kanon. Vi får satsa på det! Den yngre såg otäckt stark ut. Du får ta ner han på jorden 😉

  2. Nästa lopp får vi hjälpas åt att dra:) lyckades ju plocka ner mig själv ”till” jorden…..2ggr🤣 även igår på träning stöp jag i samma nerförskurva. Billinens långlopp nästa helg är ju fint med?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2022 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑