När jag var 20 fick jag Stefan Jarls Mods-trilogi i julklapp. Dom kallar oss mods, Ett anständigt liv och Det sociala arvet. Den första filmen handlade om Kenta och Stoffe och många fler som drog runt på gatorna i Stockholm i slutet på 60-talet. Den andra om när heroinet hade kommit, Ett anständigt liv, tio år senare. Den sista: Det sociala arvet, kom på 90-talet. Vad blev kvar? Ni får googla eller titta själva. Att alla kan göra ett aktivt val är förstås sant. Men kom aldrig och säg att inte yttre omständigheter spelar roll.

Hur hamnade vi där? Jo, det var ju bloggtiteln. Jag var på Hallby för andra gången på en vecka och kanonerna stod och sprutade Gnistrande snö. Gnistrande snö är soundtracket till Ett anständigt liv. Svårare än så är inte skapelseprocessen till ett blogginlägg på Holaveden. Man skriver ett ord. Sen är tankeprocessen igång.

Igår kväll blev det några snurr på Hallby. Jag är fortfarande i startgroparna. Mullsjö på söndag. Konstsnö. Bröderna Edgren hägrar. Ladestam är redo. Känner optimism. Nerv. Stråkenloppet. Jag har åkt 37 km skidor nu så räkna inte med stordåd. Men räknar kallt med att Dan Moberg står på start i alla fall. Hur många Stråkenloppet har han vunnit vid det här laget?

Vi ses där annars läser ni om förnedringen på Holaveden! Nu musik och ni vet ju redan vad som väntar. /RD