Måndag är lika med poker, det börjar faktiskt bli sen gammalt.

Ska kreativiteten vakna till liv igen? Det var månadersen jag lyckades vinna ett kortspel. Det måste bli en ändring. Inte vara slarvig, försöka vara koncentrerad, tänka på risk kontra förtjänst, följa ett mönster åt båda hållen så man inte blir förutsägbar, det handlar om uthållighet. Såg två olika sorters blommor på vistakulle idag, dom vajade lätt i vinden den 21 oktober, dom har inte gett sig trotts en frostnatt. Dom är mina förebilder. Överlevare. Inga döda blommor sätts i krukor. Motiverad, väldigt motiverad. Hela denna värdekedja som vi har skapat sen våren 2013 har en oerhörd betydelse. Det är vackert. Det är livets enkelhet och komplexitet på en och samma gång.

 

Men vart är världen på väg? Det är det många som funderar på. Rubrikerna lyder ”Dags att skapa nya värden”  Volvo tappar 2% på börsen trotts att man aldrig sålt så mycket fordon någonsin, Skanska ner 10% trots att man bygger för fullt över hela världen. Husqvarna vågar vi inte ens prata om och inte Atlas Copco heller. Det är inte storföretagen som går åt helvete, det är prognoserna, sanningen kanske är den att vi inte behöver dom längre. Klimatförändringar krossar kapitalismen trots att någon i slips skakar på huvudet nej nej det finns inget annat än en evig tillväxt. Den gamla världen kan aldrig överleva i den nya världen. Bönderna i Ningxia har blivit helt utan gräs, forskarna konstaterar att 144 källor och bäckar är borta. Utkörda pellets får låta bönder vara bönder. Klädförsäljningen kan låta anrika företag få upp sina sista marginaler innan den verkliga stormen begraver dom medans två män står i ett hörn i trätter, den ena ekolog den andra ekonom.

Vad är det vi behöver? Vi behöver kliva in i något helt nytt, något vi inte kan föreställa oss. Konsten är vägen att ta oss dit tror ja. Precis som en dröm så har vi inte en aning om vad det betyder, men drömmen förflyttar oss från det vi är, till något okänt. Vi står mot en okänd framtid, precis som drömmen så vet inte konstnären vad den sysslar med, den bara gör och skapar efterhand. Skapar nytt ifrån det vi är.

Kom bara på tanken att ekonomernas ekonom Keynes sagt något i stil med att ett stort utrymme måste lämnas åt uppfinnarens ”djuriska instinkter” för att vi ska komma framåt. En konstnär går just på instinkt. Fightern Tony Fergusson brukar i sina publika träningar i promotion för en fight dansa breakdance, han säger att han inte vet vad han gör eller att han aldrig skulle kunna lära ut det, det finns bara inom honom.

Om Instagram nu är töntarnas paradis, de lättklädda ordens formuleringar så är Youtube precis tvärtom. Youtube ger människor redskap till att bli bättre människor. Hjärnans katalysator. Här får ni nio riktigt välspenderade minuter som ni sedan kan bygga vidare på, fundera kring, Wikipedia er, växa, bli smartare. Det där med framtiden får vi fortsätta att fundera kring.