Den cyklande samen

Vi fortsätter på temat vätterrundan. 

Stockholm maraton tappade cirka fem tusen löpare i år jämfört med rekordåret 2008. Det finns många lopp som lockar när det kommer till löpning, men ska man pröva sina krafter på cykel finns det bara ett givet – ta sig runt Vättern. Många gjorde heroiska insatser natten till lördag och även i perfekt väder är det ett ordentligt kraftprov. Själv vaknade jag upp i en varm och skön säng långt in på förmiddan. Tungt regn smattrade på fönsterbrädet och eftersom fönstret var halvt öppet hörde jag klungorna som rullade förbi. Jag var inte avundsjuk. Inte ett dugg. Det kräkregnade för att beskriva det milt. Hur upplevde ni som cyklade det? 
Någon gång i framtiden ska jag också sitta på en sadel en hel natt, men den natten får gärna dröja länge. Kanske ska jag spara det för att uppleva det tillsammans med någon speciell, typ ett barn eller ett barnbarn. Eller en fru. Vi får se. 
Soffan åkte ut från garaget till rundans tuffaste backe i vanlig ordning. En lånad grill tändes och kort därefter var korvarna färdiga. Öl, chips, brassestolar, och sen kom cyklisterna. Mängder av cyklister. Många glada i hågen och ropar glatt tillbaka när vi hejar. Andra tomma i blicken. Alla blir trötta på slutet men är man trött redan i kaxholmen kommer man få en tung natt. Vi brukar sitta en stund in på natten. Varje år dyker samerna upp. Obekräftat om dom verkligen är samer men det är ett smeknamn de fått av sällskapet som brukar dela på soffplatserna. Tre män i sina bästa år. Enväxlade cyklar, träskor, jeans, fjädrar på hjälmen och så en radio i cykelkorgen. Alla tre likadana.  Förra året sprang jag ifatt och tog en selfie, i år blev det en en bild på avstånd. Mannen med träskor har cyklat 51 gånger, med andra ord alla upplagor hittills. Förmodligen alla rundor med träskor på fötterna och radio i cykelkorgen. Jens Lind gör en dokumentär om dessa herrar. Jag vill veta allt! 
Veteranerna imponerar. De som varit med år efter år och aldrig missat ett en enda gång. Hur mycket har dom offrat för att kunna cykla runt Vättern måntro? Jag tror att ett och annat studentfirande har fått ställas in med tanke på att den helgen ofta krockar. Finns det nån som kanske till och med missat en förlossning? Cykel är en uthållighetssport och att hålla på 51 år i följd är verkligen krävande. Själv har jag gjort 4st ÖIS-lopp utan uppehåll och jag siktar på att bli den första veteranen på den tävlingen (hur många år krävs Peter?) 
Vi vill passa på att gratulera alla som tog sig i mål i Motala i år, oavsett om det var med träskor eller med cykelskor. ALLA gjorde en grym insats och bör vara stolta över sig själva. Cyklar ni nästa år igen glöm inte att ropa tillbaka när ni cyklar förbi pickarpsvägen i kaxholmsbacken! 
 
Mannen, myten. 


En bild från morgonkvisten. En kamp utspelade sig under några timmar för dom som var ute och cyklade. Ett liknande regnväder var längesen jag bevittnade. Stackars cyklister. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2020 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑