Lucka 18: När sub18 kom till byn

Vi har suktat efter det men inte varit kallade. År har gått med evigt dragande, men i torsdags var det dags att försöka igen. 5000 meter Skierg. Platsen var Tegelnästet där Palle har annekterat en del av garaget för sin tortyrmaskin. Förgående veckors skiergpass hade pekat på att det kanske skulle vara möjligt att nå den magiska gränsen på under 18 minuter.
 
Palle började. Han hade ett stabilt tempo upp till 2000 meter när han sedan började mattas lite och den beräknade sluttiden tickade upp mot 18 minuter när sista kilometern började. Men Palle höll idet och när 500 meter återstod började mätaren tyda på farter som skulle lämna många bakom efter 16 minuters fläktande. Han tuggar sig tillbaka och låter maskinen rulla dom sista metrarna på klassiskt Northug-manner och glider in på 17:54.
 
Nu är det min tur. 3 minuter uppvärmning utöver lite löpning.
Det går rätt lätt och displayen visar att jag ligger nån sekund före planen.
1000 meter passeras, 2000 m passeras. Nu börjar det bli jobbigt och vid 2500 vet man att det är hälften kvar. Displayen säger dock att låga 17.40 är möjliga.
3000 m, pannben.
3500 m, bara 1500 kvar och jag börjar räkna på hur mycket jag kan tappa och ändå klara sub18.
4000 m, fortfarande mer än 3:30 kvar. Palle börjar här skrika frenetiskt efter att ställt upp champagnen på punkhögtalaren framför mig. Nu måste jag ju klara sub 18!
600 meter kvar, jag funderar seriöst på att bryta. Allt är en dimma. Fokus på att hålla siffran 50 borta från displayen. Palle skriker fortfarande.
300 meter kvar, 1 minuts slit kvar. Nu är det bara att spurta…om man kunde spurta, det händer liksom inget.
Slutet, siffrorna på displayen minskar. Plötsligt är dom bara två kvar, sen bara en. Jag drar 3 gånger till och förstår att det räcker nu. Ett garagebetonggolv har aldrig känts så skönt som i denna stund. Tiden stannade på 17:53. Palle ångrar nog att han gjorde en Northug-målgång.
Jag hör en champagnekork flyga och två små dricksglas fyllas av den franska sportdrycken. Efter några minuter är jag på benen igen och vi gläds åt framgångarna tillsammans. I denna surrealistiska lokal där det hänger tavlor med könsorgan på väggarna, står en pokal från DM i plöjning 1947, finns diverse punkinstrument och en skierg. Det är en ny era, sub18 eran, vi har pressat varandra dit. Vi är bättre än någonsin. Det är värt att fira med champagne!
 
Av hänsyn till familj och sambo så kommer inte alla bilder från kvällen att visas men här kommer några.
 

4 kommentarer

  1. Grattis..! Imponerande…!
    Kommer bara snön så blir det säkert en "Utter" designad Boine Ek i vinter för någon av er. Ser fram emot lucköppningen den 24:e

  2. Dags för holaveden mästerskap snart??

  3. Dags för holaveden mästerskap snart??

  4. Stort grattis till PB. Grymt jobbat!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2022 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑