Älskade Söndag: Värme.

 
Det är varmt. Det ser ut som 2014 blir det varmaste året någonsin under mina levnadsår. Jag drömde om katastrofmycket snö inatt. Kräksnöande med blåsiga vindar som skapade drivor ända upp emot takfoten. Ett väder som gör det lättare för folk att samtala med varandra. Jag tänker på den 17:e november 1995 när enbart Bosgårds-barnen tog sig till den igenbomade skolan. Sådana fenomen uppstår när kraftig vind blåser stora nederbördsområden över varmt hav och in över nedkylt land där regn snabbt förvandlas till snö. Haven är varma i år så vi behöver bara ett par veckor av minusgrader så kanske vi får uppleva ett snöfenomen likt det de hade i Gävle den 4:e december 1998.
 
Minns ni Rullskidstävlingen Januari 2007?
Man startade vid Rudenstams parti och gick i mål uppe vid stallet i Gestra. Det speciella med den tävlingen var att det var mitt under Stormen Per med en jävulsk medvind som följd. Med vindens hjälp kunde man staka hela vägen upp till Gestra. Något som inte skulle ses som extremt idag med den moderna överkropps-skidåkningen som kommit till dom senaste åren. En mild vinter ökar risken för stormar då vinden får energi av att haven är varma. Vi kommer säkert uppleva mer stormar i framtiden då det kommer bli ovanligt att Östersjön blir isbelagd. Vad jag förstår så kommer oftast kraftig vind ifrån öster den 17:e november måste dock vara ett undantag. Både stormarna Gudrun och Per kom vid milt Januariväder så vi får hoppas att det blir en skidåkarvinter. 
 
Allt tyder på att dom pågående klimatförändringarna kommer bli den stora katastrofen för människan.
Kanske inte kommer utradera oss helt, men reducera antalet betydligt. Vi kommer ha medelhavsklimat i Kaxholmen och öken runt Medelhavet. Havsnivåerna kommer stiga med över en meter enligt beräkningarna och det kommer att begrava jordens mest bördiga områden och stora flyktingstormar är att vänta emot norr. När folk är riktigt hungriga är dom omöjliga att ha att göra med. Jag har enligt en egen källa hört att Göteborgs stad räknar med ett skräcksenario med havsnivå höjning på 1.20 m vilket är över stora delar av stan så nu sitter lite ingenjörer och räknar på system som kan stänga ute vatten ifrån stadskärnan. Man kollar även på system när man bygger hus på pålar. En lärdom man kan dra av detta är att alla som har en sommarbostad på västkusten med ett läge som är under en havsnivå höjning på 1.20 m borde sälja den, alternativt iallafall se till att lånet är betalt eller prata med någon som är överjävlig på att gjuta betongmurar. När man pratar om temperaturhöjningar så ska man inte titta på lufttemperaturen utan man ska se på temperaturen i världshaven. Då vatten är en mycket bättre energibärare än vad luft är. Lufttemperaturen kommer öka mest här i norr där det finns mindre hav som absorberar värmen här. 
 
Men ingen katastrof utan att det frambringar humor.
2013 skulle ett fartyg ut till antarktis för att studera issmältningen. Men kom inte fram då det var för mycket is ivägen. Tufft läge. Den största issmältningen sker under vattenytan och ju mer reflekterande is som försvinner och ersätts med absorberande mörkt vatten ju snabbare kommer klimatuppvärmningen att ske. Och ju varmare klimat vi får ju mer permafrost kommer att smälta på den ryska tundran och släppa ut gaser som kommer öka farten på spiralen ytterligare.
 
Vad kan man göra åt saken?
Att du cyklar till jobbet, sopsorterar och handlar ekologiskt kommer inte hjälpa ett skit. När svenska politiker pratar svenska klimatmål och klimatpolitik så snackar dom strunt. En del för att dom inte begriper bättre och andra för att det är politik. Sedan 2009 har världens CO2 utsläpp ökat med 74 gånger Sveriges totala utsläpp. Konungariket står för 0,2% av de globala utsläppen CO2. Alla kan inte göra allt men de flesta gör inget. Det du kan göra och speciellt i Jultider är att inte köpa någonting ifrån KINA och andra kolkraftländer. Inga plastleksaker eller tröjor sydda av fastkedjade asiatiska flickor. Det som mest bidrar till att förstöra klotet är KINAS tillväxt och det är vårat behov av billigt värdelöst skräp som gör den möjlig.
Ge ditt barn en kram och framförallt tid istället så gör du oss alla en liten tjänst.
 
Trevlig söndag.

2 kommentarer

  1. Mycket bra skrivet Johan. Du ska få en kram av mig i julklapp, eller om du hellre vill ha lite Cera F..!

  2. Kram blir bra 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2022 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑