Innan Eksjö Stadslopp pratade vi med några gamla rävar som var med på det glada 80-talet. Med ett resultat på 31.06 blev man då 13:e man. Den gamle räven hade sprungit samtliga stadslopp i Eksjö och gled även i år in på 42 minuter trots sina dryga 60 vårar. Varför har vi då en nedgång i tiderna som elitmotionärer presterar idag jämför med 25 år sedan?
Jag har en teori…gymmen. Eliten vet hur viktigt det är att träna på det man vill bli bra på. Vi elitmotionärer glömmer lätt det. Eftersom mitt fokus är att köra fortast möjligt på skidor så är också mitt fokus dåligt när det kommer till löpning. Löpningen har helt enkelt bara kommit på köpet när man tränar skidor.
Jag tror att gymmens blomstrande industri är en av bovarna i tidsförsämringen. Det ska bänkpressas, spinnas, kettlebellas, skivstångsintervallas…knappast något som ger dig Mustafa Mohammeds kroppssammansättning, knappast något som ger dig tid för snabbdistans och fartlekspass.
Jag menar inte att alla ska vara smala och med en överkropp som aldrig skulle gestaltas i en marmorbyst. Jag älskar att många tränar mycket och ofta. Jag söker bara en förklaring till glappet mot 80-talets resultat.
 
För mig själv gick det bra i Eksjö. 34.17. Nytt PB och ett bra lopp. Sub34 är inom räckhåll trots bänkpress och skiergpass!
Foto: Stefan Lund