Landsbroloppet – vart är skid-Småland på väg?

Idag körde jag Landsbroloppet. Trevligt och bra arrangemang som vanligt i Landsbro. Men vad som slog mig var när jag tittade i startlistan så var jag nästan yngst i seniorklassen. OK, hur mycket jag än vill vara ung och lovande senior så finns det ett visst mått av kritiskt tänkande som säger att jag kanske inte faller inom den ramen längre. Jag är helt enkelt för gammal för att orka vara ung. Idag var medelåldern 33,3 år i herrseniorklassen.
 
Under många år har Småland kunnat stoltsera med duktiga senioråkare med Kjell Karlsson, Furunäs, TP, Jonas Petterson, Johan Eriksson, Kisa (som för övrigt Palle skrev en krönika om på vår ärke-rival-blogg som numer lever en tynande tillvaro), Bröderna Ljungren, Andreas Karlsson, Fidde Karlsson, Påsen Arnesson och kanske undertecknad på en bra dag. Vi fick höra stafetthistorier om hur smålandsklubbarna slogs med jämtar och dalmasar om medaljerna. Om än kanske aningens förskönade av tidens tand men idag känns liknande bedrifter ganska långt borta.
 
Hur kommer det sig då att seniorklassen fylls på mest bakifrån? Det kommer fler och fler elitmotionerande småbarnsföräldrar som kör i seniorklassen med siktet ofta inställt på första söndagen i mars. Dessa kännetecknas av  en något skev stakkapacitet kontra skatekapacitet. Troligtvis pga behovet att hålla fötterna någorlunda parallellt under alla SkiErg-pass. För att undersöka utvecklingen av hur åldersfördelningen inom seniorklassen förändrats satte jag mig ner med grafritare, Excel och skidresultat.se.
 
Enligt skidresultat.se så borde det finnas minst åkare mellan 30-34 år.
 
 
Sen tittade jag på utvecklingen under senaste åren i Landsbroloppet och projecerade det lite på framtiden med en andragrads ekvation ochen linjär ekvation.
 
 

Resultatet blir att antingen så kommer ännu fler 40+are att jaga ålderdomen på dörren genom att köra seniorklass i framtiden eller så har vi i Småland en tioårs cykel för medelåldern i seniorklassen. Där vi nu befinner oss nästan på toppen av denna cykel. Vad sanningen blir får framtiden utvisa.

Men frågan kvarstår: Var är alla unga seniorer i Småland? Har de blivit knäckta av att för taktiskt listiga långloppsrävar som låtit dom dra klungor tills blodsocker enbart är ett minne blott? Vad tror du?

2 kommentarer

  1. Jag tror det är svensk barnuppfostrans fel.
    Vi daltar och skämmer bort barnen så inget är jobbigt för dem sedan släpps de ut i världen som 20åringar drabbas och verklighetens lavetter och knäcks. Vid 30 vet man att livet är tufft då kan man lika väl ha en jobbig fritid också.

  2. Jag tror det är klimatförändringarnas fel.
    Hade inte stormen Gudrun drabbat Småland så hårt och Mikael Elmblad tvingats sluta på Sandas sidlinjen för att röja i skogen så hade senior nivån i och kring Jönköping varit lik den dominans vi ser Borås har idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2022 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑