Skornas betydelse

Spelar det någon roll vilka skor man sätter på fötterna? För mig har det, tro det eller ej, inte så stor betydelse faktiskt.  Ni som känner mig väl tror säkert att jag ljuger nu eftersom ni vet hur många skor jag har i hallen, men så är det faktiskt. Jag har säkert 5-6 löparskor, men alla fyller sin funktion på något sätt enligt mig. Antingen ska jag springa i terräng, då är det skönt med rejäla dobbar. Eller så ska jag springa långt på asfalt, då är det skönt med lite mer uppbyggda distansskor. Ofta springer jag i tunna skor för jag tycker det himla gött att känna mig snabb och lätt. Och när det ena paret är genomblöta efter ett träningpass i pissregn är det skönt att ha ett par torra extra. Men har skorna verkligen så stor betydelse? Skulle Ekvall slagit svenskt rekord om han sprang i ett par andra skor på Frankfurt marathon? Eller hur mycket långsammare skulle det gått om han sprang i ett par tyngre dojjor? Kanske att det ger ett visst utslag för en elitlöpare, men springer man på min nivå spelar det ingen som helst roll tror jag. Det är bara känslan som ändras, men det ska man inte underskatta. Känslan är viktigt.


Det sägs att Zatopek kunde springa vissa långpass på 30km i ett par militärkängor, så bevisligen går det träna och bli bra i vilka skor som helst. 
När Eliud Kipchoge vann Berlin marathon sprang han i ett par splitter nya nike skor. Efter 16 kilometer började innesulorna hasa sig ut, men det är liksom inte läge att stanna och fixa sånt när man leder ett marathonlopp. Han sprang vidare och vann tillslut på 2:04. Återigen, bevisligen går det vinna trots att skornas funktion är helt åt skogen. 

På tal om skor. Våran trogna bloggläsare som spöade skiten ur både mig och Oskar på Jätten Bule sprang med två olika skor. Måste vara nått magiskt med det. Eller? Jag vet inte, värt ett försök nästa lopp i alla fall

3 kommentarer

  1. Det är skôj med variation på dojer =)

  2. Jag säger som du: känslan ska inte underskattas!!

Lämna ett svar

© 2025 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑