Sverige och Ryssland del 2.

 

Medans våra Svenska världsstjärnor är kvar i Ryssland och väntar in stundande distans prov så tänkte jag passa på att fortsätta skriva lite om det väldiga landet i öst. År 1917 skedde ju som bekant den stora ryska revolutionen och ”folket” med Lenin i spetsen övertog makten. Ett projekt som höll i sig till den 26dec 1991 då Sovjetunionen officiellt föll samman. Sovjet hade använt sig av så kallad planekonomi för att bygga samhället. Vill man göra sig lustig kan man säga att Ryssar har ett schackmässigt synsätt medans folk ifrån väst mer har ett synsätt som liknar kortspelet poker. Det visade sig att det ryska samhällsbyggandet var tungrott åt det grövsta. Det ingen äger är det ingen som sköter. Ryssland stod inför stora förändringar. Man skulle överge det gamla systemet och börja arbeta om landet med hjälp av en form av kapitalism. En stor skillnad mellan ett planekonomiskt land och ett kapitalistiskt land är att det förstnämnda saknar en marknad. Man köpte helt enkelt mjölk med hjälp av kuponger. Ansvarig för den ryska privatiseringen blev Anatolij Tjubajs och genom en middag hemma hos den Svenske ambassadören Örjan Berner fick kontakt med den svenska finansmannen Gerard De Geer. Gerard hade fått lämna sitt arbeta i London efter att blivit ”styv i korken” och försökt köpa ut sin partner SEB(Wallenbergfamiljen) ifrån det investmentbolag han hade byggt upp för wallenbergarnas räkning. Nu skulle det ryska näringslivet privatiseras och Gerard blev en viktig kugge i staben hos Anatolij. Ryssland hade ju inga företag så det var bara att sätta igång att skapa dessa. På bara några få år skapade man 100.000tals företag.

 

Hur privatiserar man ett land som folket äger?

Man gjorde följande. Man tog en papperslapp som man döpte till Vouchers. En pappersbit med stämpel på. Man tog alla företag man skapat och delade ut alla aktier till folket genom att alla ryska medborgare fick dela på 150 miljoner vouchers som berättigade till en andel i ett valfritt företag. Hur stor andel var det ingen som visste. Visade folket stort intresse för ett företag blev det en liten andel. Var det ett svalt intresse så blev andelen i företaget större. Affärerer handlar om att hitta en dålig värdering. Och detta spels regler var inget som kommer med modersmjölken. Här kunde man byta sig till en voucher mot ett par flaskor vodka. Värdet på en voucher var likt en rysk månadslön ca 10 000 rubel. Det blev ju naturligtvis handel med papperslapparna. Det uppstod voucherbörser där folk kunde komma och sälja sina pappersbitar. Det var ett rum med ett skrivbord lägst fram där det satt några män med rock och 1miljon dollar i en soppsäck under bordet och en revolver i beredskap. Den första aktiemäklarfirman startades av Boris Jordan som ingick i Anatolijs krets. Den startades på ett hotellrum på Hotell Metropol vilket är samma hotell som den första kongressen hölls efter den kommunistiska revolutionen 1917. Många Svenskar som Gerard De Geer kunde här köpa stora ryska verkliga tillgångar för nästan ingenting. Alltså skapades både den Ryska kommunismen och den ryska kapitalismen på samma hotell en bit ifrån Kreml och röda torget.

 

”Grejen är den att Sovjet byggde all infrastruktur, men landet drev sina tillgångar så otroligt dåligt att de inte var värde någonting. Och sedan sålde man tillgångarna för ingenting och var man bara halvduktig kunde de lätt förvandlas till kassakor.” – Ung Svensk f.d. värnpliktig på tolkskolan idag miljardär.

På bara några år i början av 1990 talet privatiserades 100.000tals ryska företag.

”Många beundrar Margret Thatcher för att hon privatiserade många bolag men jag privatiserade lika många var femtonde minut.”  Anatolij Tjubajs.

 

Gerard De Geer bildade investmentbank och såklart blev en framgångshistoria och såldes i perfekt tid 1997 till Schweiz största bank UBS.  1998 kom Asienkrisen precis som Gerard förutspått och det uppumpade värdet han sålt för rasade. Sen efter bottennoteringen har Moskva börsens generalindex gått likt en raket. Och runt 2005 – 2006(jag chansar här orkar inte googla fram något exakt ni som fortfarande läser fattar poängen ändå) låg man för första gången netto investeringarna på plus vilket innebär att det flödar in utländskt kapital i landet. 2013 rustar man upp militären och har den största militära övningen sedan 1967 och samövar 160.000man. Vilket kräver en hel del planering och logistik. Som Vasaloppet fast lite större. Den verkliga världen är rolig ändå. Människan är en kul typ. Olympiska spel och allt. Det var lite om Rysk ekonomi återkommer med något annat en annan dag.

Vädret är lite jävligt ändå tycker ja.

Om ni missade texten om Ryssland och oljan och mänskliga rättigheter så kan ni hitta den här.

 

1 kommentar

  1. Intressant läsning och underbara liknelser. SO-lärare 2.0!

Lämna ett svar

© 2024 Holaveden

Tema av Anders NorenUpp ↑