Så mycket metal över den där överskriften.  Malande riff och ett doft grovt skrikande. Lyssnat mycket på hårdrock genom åren men föll ifrån för ett decennium sedan och har aldrig riktigt hittat tillbaka. Livets vägar är ständigt märkliga. Orosmoln blåser upp på himlen och snart snart så börjar det regna men dom drar österut och man står kvar i det gråa.

Tillvaron är faktisk ganska bra för tillfället. Framsteg har gjort. Bytt arbetsgivare, bytt förhållande. Saker och ting har en tendens att bara dyker upp men dom tar också sin rättmätiga energi. Det är bra. Börjar få kläm på husdrömmen mer och mer. Det tar tid. Oändligt med tid. Produktivitet är svårt, tvivlet är ständigt närvarande. Huset är som ett öppet sår, ständigt närvarande, men med strategi, planering och idogt arbete så ska det nog bli väggar och tak till slut. Känns som livet ständigt är bättre än vad känslan av tillvaron ger sken av.

Det där fiskelinatrasslet Caster Semenya, herregud, det är guppigt vatten. Man vill bara kasta ner skiten i fiskelådan och glömma bort att det finns. Testosteron, mirakel medicin säger en del.  I USA har behandlingen av äldre män som får testosteron ökat markant och man pratar om ett manligt klimakterie som kallas Andropaus, men vissa menar att det inte finns, är ett påhitt, bland många, låg testosteron produktion hos äldre män beror ofta på andra sjukdomar som kommer just med åldern. Största anledningen att man får problem med produktionen är övervikt då det hormonella systemet inte orkar med. Det är känsligt. Folk som dopar sig med testosteron får ofta problem med den egna produktionen så man ger sig in i en enkelriktad gata.

Testosteron är ett ämne som verkar inuti cellen och var huvuduppgift är spermieproduktion, muskeluppbyggnad samt bentätheten i skelettet. Testosteron stärker sexualdriften, ökar den sexuella njutningen och stärker tillgivenheten. Men även våra konsumtionsmönster. Stora hus, snabba bilar och flådiga båtar kallas inom vetenskapen för konsumtions aggressivitet. Har med testosteron att göra. Kan man tänka sig.

Alla kvinnor producerar testosteron som sedan omvandlas till östrogen. Svarta kvinnor har lägre testosteron värde än ljushyade, men Caster Semenya slår dom alla. Både i labbet och på friidrottsovallen.

Testosteron sänker kognitiv empati och ökar risktagandet.

Det kommer hända otroligt mycket bara dom närmsta åren när det gäller kartläggningen av biokemi.

Det är roligt. Ständigt en ny värld att vakna upp till som påminner mycket om den gamla.

Vi hörs

/Johan